Deze Argentijnse wijnen smaken heerlijk bij iedere barbecue

De titel suggereert een wetenschappelijk verhaal over alcohol en vocht in je lijf, maar nee!
Ik wil gewoon even wat fijne wijnen benoemen!

Maar eerst een paar feiten.

Argentinië is een fantastisch wijnland!

De Andes is een enorme bergketen die begint in het zuiden van Argentinië en helemaal doorloopt tot in het puntje van Zuid-Amerika: Colombia. Op Netflix staat er overigens een hele mooie documentaire over. Echt een aanrader.

De meeste wijngaarden liggen op de hellingen van de provincie Mendoza op zo’n 1500 meter hoogte. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn groot maar dat heeft een positief effect op de druiven en hun aroma’s.

De Malbec druif is dé druif van Argentinië en ook mijn absolute nummer één.
Deze eigenlijk Franse druif doet het er bijzonder goed maar Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot zijn ook echte lokale pareltjes.

Ik houd alleen van rode wijn

Er zijn hele goede Argentijnse witte wijnen, maar ik heb ze niet in huis en ik kan er niet enthousiast over zijn.
Daarom kijk ik alleen naar rode wijnen.

De Malbec wijnen

Norton

Dit is een huis, tuin en keuken wijn in Argentinië. Een fles koop je daar bij de lokale buurtwinkel voor ongeveer €2,-.
In Nederland koop je deze wijn gewoon bij de supermarkt voor ongeveer €8,-.
Een prima wijn, maar geen hoogvlieger.

La Linda

La Linda is een label van Luigi Bosca. Deze wijn is heeft al iets meer klasse dan de Norton en wordt gekenmerkt door aroma’s van kersen en kruiden.
In de meeste Argentijnse restaurants vind je deze wijn bovenaan de wijnkaart.
Hier in Nederland kost hij zo’n €9,-

Salentein – Killka

Dit is een wijnmakerij van stand. Samen met de Luigi Bosca is dit de bovenkant van de middenklasse.
De Killka wijn is een mix van druiven van het Salentein landgoed en heeft een fruitige smaak.
Killka betekent “entree” in Quechua, een oude taal uit de Andes.

Luigi Bosca

Luigi Bosca is het voornaamste label van deze finca (wijnmakerij).
Deze Malbec heeft aroma’s van eiken en donker en rood fruit.
Samen met de Killka zijn dit hele fijne wijntjes, vooral bij een lekker stuk medium-rare rundvlees.

Rutini

Dit is mijn favoriet. Vooral de jaren 2005 – 2009 zijn geweldig, maar over het algemeen heeft een Rutini wijn een aroma die ik nergens anders geroken en geproefd heb. Rutini noemt het zelf “ultra-premium wijn” en daar ben ik het mee eens.

Bij mij gaat zo’n fles alleen open als er echt iets bijzonders te vieren is!

Over smaak valt niet te twisten

Vind je deze wijnen net zo lekker als ik? Of heb je liever wat anders?
Laat het me weten middels een reactie.

Geniet!
En drink met maten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *