Short Ribs zijn super-popular in Argentinië en dit is waarom

Aargh! Eén van de meest Argentijnse stukken vlees die je op je BBQ (parrilla) kunt hebben liggen is voor mij toch wel de Costilla (Spreek uit: kos-tie-zja) oftewel “Short Ribs” in goed Nederlands. Het is een strip met kort gezaagde ribben met vlees en flink wat vet ertussen. Meestal krijg je ze in Argentinië als een strip van een centimeter of 70.

Een koelhuis ten noord oosten van Buenos Aires had veel Engelse zeelieden als klanten die veel vet-loos vlees kochten. Ribben en andere stukken vet vlees bleven over en werden voor spotprijzen aan de lokale werklieden verkocht. Toen de zaag betaalbaar werd voor slagers werd deze ingezet om de grote ribbenkasten van runderen in hanteerbare strips te zagen.

Costillas op het vuur

Met een goeie vet/vlees verhouding van 35/65 procent is dit een stukje vlees dat lekker lang op de BBQ mag liggen. Op zijn minst well-done.
De short-ribs op deze foto waren trouwens Iers en net iets te mager naar mijn smaak.
Toch waren ze erg lekker!

De voorbereiding is kip ..eh.. rib-simpel.

  • Wrijf wat zonnebloemolie op de ribs.
  • Gooi er lekker royaal grof zeezout overheen.
  • Leg ze met de botten naar beneden op het vuur. Niet te heet, zeg 150°C gedurende 30 minuten.
    Als de botten een beetje zwart blakeren is dat geen probleem. Als de hitte er maar goed doorheen is getrokken want dat vet moet wel een beetje smelten natuurlijk.
  • Leg hem daarna nog even met de vlezige kanten boven het vuur. Minuut of 10 in totaal. Niet te lang.
  • Voor het praktische zou ik even de boel in stukken snijden alvoren hem op te dienen, maar dat is allemaal optioneel natuurljk.
Smullen maar van deze mix van Costillas (Short Ribs) en Vacio (Bavette)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *