Sappige, crispy kip van de BBQ met een precies genoeg rook smaak

Hou je van kip?
Mooi! Ik ook.

Dit is een kip-simpel recept voor wie van een cripsy en rokerige kip houdt.

Ingredienten

  • Gedroogde peterselie
  • Gedroogde bieslook
  • Paprika poeder
  • Pittige paprikapoeder
  • Knoflookpoeder (vers is beter)
  • Grof zeezout
  • Zonnebloemolie

Meng een royale hoeveelheid van alle kruiden in een paar scheuten zonnebloemolie, meng het goed door elkaar en smeer de kip er mee in.

Grill de kip direct op de hitte van ongeveer 140°C gedurende 50 minuten.
Gun jezelf nu even een slokje wijn of bier.
Zodra de kerntemperatuur een paar minuten rond de 72°C heeft gezweefd dan heb je een nog sappige kip zonder stukjes “rosé á la salmonella”.

Omdat ik een parrilla gebruik kan ik een dunne laag houtskool (quebracho) neerleggen die vrij lang heet blijft. Na een minuut of 40 zakt de hitte dan wat af. Dat komt goed uit want nu kan de kip rustig doorgaren zonder te verbranden.
Dit is ook een goed moment om de kip nog even rijkelijk met grof zeezout te bestrooien. Een deel zal smelten maar je krijgt waarschijnlijk ook nog een paar crispy zoute verrassingen in je mond.

Maak de boel nóg lekkerder door in de laatste 10 minuten de restanten olie en kruiden over de kip te gooien. Er is vast e.e.a. onder in je bakje gezakt.
Op een parrilla krijg je geen vuur onder je vlees maar wél een hoop vettige rook die nog meer smaak aan de kip geeft.

Geniet ervan met een pilske, een rode Malbec of gewoon iets anders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.